Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

SAHNE GENÇLERİN
Nilay Aydoğan Sezonu Özgür Adıgüzel Sezonu

Garanti BBVA BGL Erkekler Kategorisinin Tarihçesi

28.05.2021 12:08:00


Türk basketboluna uzun yıllardır önemli katkılarda bulunan ve Garanti BBVA sponsorluğunda organize edilen Garanti BBVA BGL erkekler kategorisinde şampiyon, 31 Mayıs 2021 tarihinde Tofaş ile Fenerbahçe Beko arasında oynanacak müsabakanın ardından belli olacak. 

Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından ilk kez 2017 yılında genç Türk basketbolcularının daha fazla süre almaları, inisiyatif kullanma becerilerini geliştirmeleri, oynama alışkanlığı kazanmaları ve yüksek mücadele atmosferinde profesyonel kariyerlerine hazırlanmaları amacıyla hayata geçirilen Basketbol Gençler Ligi’nde 4. sezon geride kalıyor. Ligde ilk şampiyonluk sevincini Anadolu Efes yaşarken, Banvit Basketbol’un da bir şampiyonluğu bulunuyor.

İlk Şampiyon Anadolu Efes, MVP: Yiğitcan Saybir
30 Eylül 2017 tarihinde Bursa Atatürk Spor Salonu’nda Tofaş ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmanın hava atışıyla başlayan Basketbol Gençler Ligi’nde, ilk şampiyonun belirlendiği Dörtlü Final organizasyonuna Anadolu Efes, Banvit, Darüşşafaka Basketbol ve Fenerbahçe Doğuş ekipleri katıldı. İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nun ev sahipliğinde 11-12 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen organizasyonun açılış mücadelesinde Darüşşafaka Basketbol, Banvit’i 99-70’lik skorla mağlup ederken, Anadolu Efes de Fenerbahçe Doğuş’u 86-68 ile geçerek finale yükseldi. 

Final müsabakasında Anadolu Efes, Darüşşafaka Basketbol’u 81-71 yenerek Basketbol Gençler Ligi’nin ilk şampiyonu olmayı başardı. Darüşşafaka Basketbol karşısında oynanan final mücadelesini 19 sayı, 17 ribaund ve 2 asistle tamamlayan Anadolu Efes oyuncusu Yiğitcan Saybir en değerli oyuncu ödülünün sahibi oldu. Bu maçın öncesinde ise Fenerbahçe Doğuş, Banvit’i 82-81 yenerek Dörtlü Final’i üçüncü sırada tamamladı.

İkinci Şampiyon Banvit Basketbol, MVP: Alperen Şengün
Basketbol Gençler Ligi’nde 2018-2019 sezonunun şampiyonun belirlendiği Dörtlü Final organizasyonu 10-11 Mayıs 2019 tarihlerinde düzenlendi. Sinan Erdem Spor Salonu’nun ev sahipliğindeki turnuvada Anadolu Efes, Banvit Basketbol, Fenerbahçe Beko ve Pınar Karşıyaka takımları mücadele etti. Basketbol Gençler Ligi Dörtlü Final ilk maçında Banvit Basketbol, Pınar Karşıyaka’yı 67-59’luk skorla mağlup ederken, Anadolu Efes ise Fenerbahçe Beko’yu 82-80 ile geçerek finale yükseldi. 

Final mücadelesinde Anadolu Efes'i 91-68'lik skorla mağlup eden Banvit Basketbol şampiyonluğa ulaştı. Bu müsabakada Banvit Basketbol’dan Alperen Şengün, 26 sayı, 21 ribaund ile en değerli oyuncu ödülünün sahibi oldu. Final mücadelesi öncesinde oynanan karşılaşmada Pınar Karşıyaka’yı 85-62’lik skorla mağlup eden Fenerbahçe Beko, üçüncü oldu.

Fanus Düzenindeki Maçlar Nefes Kesti
Covid-19 pandemisi nedeniyle Basketbol Gençler Ligi’nde 2019-2020 sezonu tamamlanamadı. Ligde 2020-2021 sezonu, BGL’de bulunan tüm paydaşların sağlık durumlarını ön planda tutarak yapılan araştırmalar ve TBF Sağlık Kurulu’nun tavsiyeleri sonucunda sezonun oynanmasına yönelik detaylı bir planlama yapıldı. Türk basketboluna uzun yıllardır önemli katkılarda bulunan Garanti BBVA sponsorluğunda organize edilen Garanti BBVA BGL’de erkekler kategorisi müsabakaları Bolu Koru Otel’in ev sahipliğinde oynandı. Organizasyonda tüm takımlar dışarıya kapalı bir şekilde konaklarken, müsabakalar da tesis içi yürüme mesafesinde bulunan salonda oynandı.

Bolu’da düzenlenen ve TBF YouTube’dan naklen yayınlanan fanus maçları sonunda Anadolu Efes, Aliağa Petkim Spor, Empera Halı Gaziantep Basketbol, Fenerbahçe Beko, Tarsus Amerikan Koleji, TED Ankara Kolejliler, Teşvikiye ve Tofaş çeyrek finale yükselme başarısı gösterdi. Son 8’in karşı karşıya geldiği maçlarda Anadolu Efes, Empera Halı Gaziantep Basketbol, Fenerbahçe Beko ve Tofaş yarı final vizesi aldı. 6 Mayıs Perşembe günü oynanan yarı final müsabakalarında Tofaş, Empera Halı Gaziantep Basketbol’u 90-65 ve Fenerbahçe Beko da Anadolu Efes’i 87-65 yenerek finale yükseldi.

Garanti BBVA BGL erkekler kategorisinde şampiyonun belli olacağı Tofaş - Fenerbahçe Beko müsabakası İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak. 31 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’de başlayacak mücadele Tivibu Spor’dan naklen yayınlanacak.

Diğer yandan kızlar kategorisinde Basketbol Gençler Ligi bu yıl ilk kez düzenlendi. Garanti BBVA BGL kızlar kategorisinde Çankaya Üniversitesi ile Botaş'ın karşılaşacağı final mücadelesi 31 Mayıs Pazartesi günü 14.00'te Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek.  Müsabaka Tivibu Spor'dan canlı olarak yayınlanacak.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE