Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

Önemli Duyuru

29.05.2020

Federasyon tarafından organize edilen tüm liglerin şampiyon ilan etmeksizin sonlandırılmıştır


Dünya Sağlık Örgütü’nün “pandemi” olarak ilan ettiği Covid-19 hastalığı, Mart ayının başından itibaren ülkemizde de görülmeye başlamış olup hastalığın ülke içinde salgına dönüşmemesi için bir kısım acil ve kapsamlı tedbirler alınmıştır. Sosyal mesafenin korunması temel amacından hareketle toplu halde yapılan toplantı, düğün, kutlama gibi sosyal faaliyetler yanında spor müsabakalarının seyircisiz oynanması ve hatta tamamen ertelenmesi gündeme gelmiştir. Nitekim öncelikle, 12.03.2020 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ülkemizdeki spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasının uygun olacağı belirtilmiş, diğer yandan ilk ve orta dereceli okullarla üniversitelerin belirli sürelerle tatil edilmesi de kararlaştırılmıştır. Bakanlar Kurulu toplantısının hemen ertesi günü toplanan Yönetim Kurulumuz ise, 13.03.2020 gün ve 678 sayılı toplantısında, müsabakaların seyircisiz oynanması kararı almıştır. 

Buna karşılık hastalık ülkemizde hızla yayılmaya devam etmiş, tedavi ve hatta teşhisinde yaşanan güçlük nedeniyle, her bir kurum, kuruluş ve hatta bireyler nezdinde evvelce alınan tedbirlerin artırılması gerekmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde, Basketbol, Futbol, Voleybol ve Hentbol Federasyonlarının katılımıyla yapılan toplantıda, tüm spor müsabakalarının 19.03.2020 tarihinden itibaren daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar ertelenmesi kararlaştırılmıştır.

TBF Sağlık Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, basketbol müsabakalarının;

a. Oyun kuralları itibarıyla, sporcular arasında yakın temas gerektirmesi nedeniyle bulaşma açısından futbol gibi daha geniş ve açık alan sporlarına kıyasla,

b. Sporcuların topa el ile teması neticesinde topun ter, mukozal salgılar ve partiküllerle teması yoğun olmakta ve bu nedenle topa el ile temasın daha az olduğu sporlara kıyasla, 

c. Kapalı alanlarda oynanması nedeni ile bulaş açısından,
daha yüksek risk taşıdığı rapor edilmiştir.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun temel görevlerinden birisi; Ana Statüsü’nün 6/I,ğ.bendi gereğince sporcu sağlığı ile ilgili konularda gerekli önlemleri almaktır. “Sağlık” şartının sağlanması halinde müsabaka düzenleyebilen Federasyon, sporcu sağlığını tehdit eden tehlikenin geçmediği ve alınan tedbirlerin yetersiz kaldığı hallerde müsabakaya müsaade etmemelidir. Lig düzeni içindeki müsabakalar sonunda tescil edilen husus şampiyonluk, düşme veya çıkma olup bunların hiçbirisi ise bir “Can” ın toprağa düşmesinden daha kıymetli değildir.

Türkiye Basketbol Federasyonunun 11 Mayıs 2020 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında gelişmeler tekrar değerlendirilmiş ve Türk basketbolunun geleceğini gözeterek, sporcu, idareci ve basketbol ailesinin sağlığını korumak amacıyla Federasyon tarafından organize edilen tüm liglerin şampiyon ilan etmeksizin sonlandırılmasına karar verilmiştir.

Anılan toplantıda tüm liglerin iptali kararına dayanak teşkil eden gerekçelere ilave olarak tüm kategorilerdeki Avrupa Şampiyonalarının iptal etmesi ve bu yaş grubu basketbolcuların eğitimlerine ilişkin takvim yoğunluğu göz önünde bulundurularak 2019-2020 sezonu Basketbol Gençler Ligi de dâhil olmak üzere tüm altyapı organizasyonlarının da iptal edilmesi kararı alınmıştır.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE