Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

Vefat ve Başsağlığı

07.09.2021


Türk basketbolunun duayen isimlerinden; Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda sayısız final maçı yönetmiş, TBF eski Asbaşkanı ve Hakem Eğitim Sorumlusu Hüsamettin Topuzoğlu’nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Merhumun cenazesi 8 Eylül Çarşamba günü Ayvalık Şehitler Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip toprağa verilecektir.

Türkiye Basketbol Federasyonu olarak merhuma Allah'tan rahmet, kıymetli ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Hüsamettin Topuzoğlu Hakkında
Türk basketbolunu uluslararası arenada başarıyla temsil etmiş, basketbolumuzun mihenk taşlarından, duayen bir isim; Hüsamettin Topuzoğlu…

1930 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Hakemliğe ilk adımını 1954 yılında, Harbiye kadrosundayken atar Topuzoğlu. Antrenman bitiminde, takım ikiye ayrılır ve basket maçı yapılmak istenir. Türk basketbolunda hakemlik müessesesinin en başarılı isimlerinden biri olacak Hüsamettin Topuzoğlu’na takımın en tarafsız ismi olması sebebiyle hakemlik teklifi, takımın ağabeylerinden; Vedat Türkoğlu’ndan gelir. Türk basketbol hakemlik tarihinin dönüm noktası, Türkoğlu’nun Topuzoğlu’na düdüğü emanet etmesiyle başlamış olacaktı. 1955’te bölge hakemi olarak ilk adımını atan Hüsamettin Topuzoğlu, böylelikle hakemlik kariyerine başlamış oluyordu.

1958’de Milli, 1961’de de FIBA hakemi olan Topuzoğlu, hızlı fakat bir o kadar da kendinden emin adımlarla ilerliyordu görevinde. Basketbol hakemliğinde zirveye oynuyordu.

1969 yılında Napoli'de düzenlenen 16. Avrupa Şampiyonası'nda final maçını yöneterek bu alanda düdük çalan ilk Türk hakemimiz oldu. Maç sonunda FIBA tarafından en başarılı hakem ödülünü alan Topuzoğlu, 1976 yılında Montreal Olimpiyat Olimpiyatları’nda da düdük çalarak başarılı bir yönetim sergilemiş, Olimpiyat, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında da sayısız final maçında başarıyla görev almıştı.

Maçların aranılan ismiydi, yurt içi ve yurt dışında sayısız maç yönetti. Turnuvalara neredeyse ambargo koymuştu. O dönemlerde Avrupa’da hakemlik denilince akla gelen ilk isimlerindendi Topuzoğlu. “Avrupa’nın birçok şehrini Ankara’dan daha iyi tanırım” diyerek, Avrupa’da yönettiği maçların sayısı hakkında bizlere ipucu veriyordu.

Hakemlik görevindeki başarısı kadar, insan ilişkilerinde de bir o kadar başarılıydı. Çevresi tarafından son derece sevilen, saygı duyulan,  güvenilir bir isimdi. Öğretmendi aynı zamanda. Basketbolumuzun da "hoca"sı… Emekli subaydı Topuzoğlu, disiplinliydi, 'sporun temeli disiplindir' derdi,  bunun da etkisiyle sahadaki otoriter yapısıyla dikkat çekerdi hep.

Yurt dışında ülkemizi ve basketbol hakemliğini başarıyla temsil eden Topuzoğlu, kariyerini 1985 yılında, Galatasaray-Çukurova Sanayi maçında yaptığı jübileyle noktaladıktan sonra uzun yıllar Basketbol Federasyonu Asbaşkanlığı ve hakem eğitim sorumluluğu görevlerini de yürüttü.

Türk hakemliğine yapmış olduğu katkılar, yetiştirmiş olduğu hakemlerle çağ atlatan, Avrupa’da adından sıkça söz ettiren Hüsamettin Topuzoğlu, zirvede yaptıkları kadar, zirvede daima kalmasıyla da kazınacaktı hafızalara…
   
(Kaynak: Ligin 50. Yılında HAKEMLERİMİZ)

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE