Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

Bilgilendirme

28.03.2020


Değerli basketbol ailesi;

Covid-19, aslında uzun zamandan bu yana bilinen korona virüsünün yeni formu olup boğaz, nefes borusu ve akciğerleri öncelikle etkileyen viral bir hastalıktır. İlk olgular Aralık 2019 sonunda Çin’in Wuhan eyaletinde başlayıp, bugüne kadar 199 ülkede 584.000 kişiyi etkilemiştir. Ülkemizde ise ilk vaka 10 Mart’ta görülmüş olup, o günden bu yana 5698 vaka ve maalesef 92 ölüm meydana gelmiştir (28 Mart 12.00 itibarı ile).    

Covid-19’e maruz kalan kişide 4 farklı klinik durum ortaya çıkabilmektedir:

1.  Hiçbir klinik bulgu vermeden izlenenler,

2.  Hafif ateş, öksürük, baş ağrısı ile seyreden basit üst solunum yolu enfeksiyonu ile izlenenler,

3.  İki taraflı akciğer tutulumu ile izlenenler,

4.  İleri derece akciğer tutulumu yapan ve yoğun bakıma ihtiyaç duyanlar.

Hastalığa yakalananların %80’i çok hafif düzeyde bu hastalığı atlatırken, %3-5’i ise ileri derecede tutulum yaşayabilirler. Kimin hangi düzeyde sorun yaşayacağı çok net olmasa da ileri yaş, yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığı, sigara kullanımı, vücut savunma sistemini etkileyen sağlık sorunu yaşayanlar ve buna neden olan ilaç alan hastalarda hastalık daha sorunlu seyretmektedir.

Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere basketbol sporu ile uğraşan sporcular ve ilgili profesyonellerde de bu virüse rastlanmaktadır. Özellikle sporcuların genel sağlık durumları, yüksek direnç düzeyleri ve yaşları göz önüne alındığında bu hastalığı hafif bulgularla veya hissetmeden geçirmeleri kuvvetle muhtemel olsa da özellikle teknik, idari ve diğer personellerde daha sorunlu seyretmesi olasıdır. Tüm sağlık sorunları ve spor yaralanmalarında olduğu gibi burada da korunma öne çıkmaktadır. Dolayısı ile tüm sporcularımızı ve basketbol profesyonellerini korunmaya maksimum çaba göstermesi gerekmektedir. Bu amaçla;

·     Sokağa olabildiğince az çıkmaya,

·     Başkaları ile bir süre birlikte vakit geçirmek zorundaysanız aranıza en az 1.5 metre mesafe koymaya, el sıkışmamaya ve öpüşmemeye,

·     Hasta olduğunu bildiğiniz kişiler ile en az 2 hafta teması kısıtlamaya, yeterli ve dengeli beslenmeye (Ek hiçbir vitamin veya destek ürünü korunmaya yardımcı olmaz), uyku düzenini korumaya, mümkün olduğunca bireysel düzenli egzersizler yapmaya,

·     Ellerinizi olabildiğince sık ve uygun bir şekilde en az 20 saniye süre ile yıkamaya,

·     El yıkayacak imkanınız olmadığında dezenfektan veya kolonya kullanmaya,

·     Ellerinizi ağız, burun ve gözünüze götürmemeye,

·     Hapşırma sırasında tek kullanımlık mendil, yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanmaya,

·     Sık sık öksürüyor ve hapşırıyor iseniz mutlaka maske kullanmaya,

Dikkat edilmelidir.

Eğer ateşiniz 38°C ve üzeri, öksürüğünüz ve/veya nefes darlığınız var ise en kısa zamanda yakınınızdaki sağlık kuruluşuna mutlaka maske takarak erişiniz. 

Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan güncel bilgi ve duyuruları https://covid19.saglik.gov.tr/adresinden takip edebilirsiniz.

Ülkemize ve basketbol camiasına ve tüm basketbolseverlere sağlıklı günler dileriz.

TBF Sağlık Kurulu 

 

Daha Fazla Haber Göster

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE