Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

Lig Faaliyetleri

 

1923-1945 yılları arasında İl Birincilikleri, 1946 yılından itibaren de İstanbul, Ankara ve İzmir bölgelerine dayanan basketbol faaliyetleri; mahalli lig maçlarıyla bu bölgelerin lig birincileri arasında oynanan Türkiye Basketbol Şampiyonası’na katılması ile ulusal düzeyde yapılmıştır. 1966 yılında Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından, bu bölgelerin takımları bir araya getirilirken, Beden Terbiyesi Kanunu’nda da yapılan değişiklik ile Türkiye Basketbol Şampiyonası yerine Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi oluşturulmuştur.

Bu gelişmenin ardından, 1966-1967 sezonuyla birlikte Lig, Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi adı altında oynanmaya başlamıştır. Ligde ilk sezon küme düşme uygulanmazken, Altınordu takımı 20 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi sonrasında topladığı 63 puanla şampiyonluğa ulaşmıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir liglerinde şampiyon olan sırasıyla; Beşiktaş, Jandarmagücü ve Altay ise Türkiye Ligi’ne yükselmiş ve ligdeki takım sayısı 15’e yükselmiştir.

1966-1967 sezonunda Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi’nin yanı sıra Türkiye Kupası maçları da organize edilmeye başlamıştır. Elemeler; İstanbul, Ankara ve İzmir grupları ile Anadolu takımlarının katıldığı Federasyon Kupası maçları vesilesiyle yapılmış, Kupa finalinde Fenerbahçe, iki maç üzerinden oynanan final serisinde Muhafızgücü’nü saf dışı bırakarak şampiyonluğa ulaşmıştır.

Statü değişikliğine gidilen 1978-1979 sezonunda, Lig’i ilk beş içerisinde tamamlayan takımların çift devreli “Play-off” maçları oynanmasına karar verilmiştir. Eczacıbaşı, normal sezonu 60 puanla ilk sırada tamamlarken, Final Grubu’na yükselen diğer takımlar ise Efes Pilsen, Karşıyaka, Tofaş SAS ve Ziraat FSK olmuştur. Çift devreli lig usulüne göre oynanan karşılaşmalarda Efes Pilsen ve Eczacıbaşı, 6’şar galibiyet ve 2’şer yenilgi alarak 20 puanla ilk iki sırayı paylaşmışlardır. Ancak ikili averajda önde olan Efes Pilsen, şampiyonluk ipini göğüsleyen takım olmuştur.

1980-1981 sezonunda 2. Lig’den dört takımın yükselmesiyle birlikte 1. Lig’de takım sayısı 18’e ulaşmıştır. Bu nedenle Lig; 6’şarlı takımlardan oluşan Beyaz, Kırmızı ve Yeşil gruplara bölünerek oynanmıştır. Bu gruplarda ilk iki sırayı alan takımlar Final Grubu’nda yer alırken, diğer takımlar ise Klasman Grubu’nu oluşturmuşlardır. Takımların 3’er kez karşılaştığı Final Grubu’nu ilk sırada tamamlayan Eczacıbaşı, 17 maçta aldığı 16 galibiyet ve topladığı 49 puanla şampiyon olmuştur.

35 yıl süresince yürürlükte kalan ‘beraberlik’ sonucu uygulaması 1981-1982 sezonunda kaldırılırken, eşit skorla tamamlanan karşılaşmaların uzatma devresi ile sonuçlandırılması kararlaştırılmıştır.

İstanbul Bankası Yenişehir ve DSİ takımlarının ligden çekilmelerinin ardından, 1983-1984 sezonu 12 takım arasında oynanmış ve 22 maç sonunda puan cetvelinin ilk sekiz basamağında yer alan takımların Play-off’larda yer almasına karar verilmiştir.

Uzay Gıda A.Ş. ile varılan isim sponsorluğu anlaşması sonrasında Lig, 1996-1997 sezonunda “Ruffles 1. Basketbol Ligi” olarak oynanmıştır.

Lig’de 1998-1999 sezonunda kural değişikliklerine gidilirken; devrelerin son iki dakikasında atılan her basketten sonra sürenin durdurulmasına, takımların ikinci yarıdaki mola sayısı haklarının üçe yükseltilmesine, sportmenlik dışı davranışlara teknik faul verilmesine karar verilmiş ve üç saniye kuralında yeni düzenlemeler yapılmıştır.

2000-2001 sezonunda yapılan kural değişikliği sonrasında ise 30 saniye olan hücum süresi 24 saniyeye indirilmiştir.

4 Ekim 2006 tarihinde Türkiye Basketbol Federasyonu ile Arçelik A.Ş. arasında imzalanan isim sponsorluğu anlaşması neticesinde Türkiye Basketbol Ligi’nin ismi, 2006-2007 sezonundan itibaren 4 yıllığına “Beko Basketbol Ligi” olarak değiştirilmiştir. Taraflar, 14 Ekim 2010 tarihinde düzenlenen basın toplantısıyla 2006 yılından itibaren yürütülen başarılı işbirliğinin 2014 yılına kadar uzatıldığını açıklamışlardır.

Türkiye Basketbol Ligi, günümüzde dünyanın en önemli ve prestijli ligleri arasında gösterilmektedir.

2015 yılında Türk Basketbolu için önemli bir gelişme yaşandı. Sahip olduğu prestij, oyuncu kalitesi ve takımlarının global düzeyde kazandığı başarılar ile Avrupa'nın en gözde liglerinden olan TBL, Süper Lig statüsüne yükseldi. Tarihindeki en çekişmeli sezonunu geride bırakan ligimiz 23 Haziran’da Türkiye Basketbol Federasyonu Kurulu tarafından alınan karara göre resmi olarak Basketbol Süper Ligi (BSL) olarak lanse edilmiştir.

Alınan bu karar ile TBL, BSL statüsüne yükselirken, 2015-16 sezonundan itibaren TB2L'nin TBL, TB3L'nin TB2L adıyla oynanmasına karar verilmiştir.

2016 yılında yapılan anlaşmayla, Kadınlar Basketbol Süper Ligi, Bilyoner.com ile yapılan anlaşma sonucunda Bilyoner.com KBL adı altında oynanmaya başlandı.

Basketbol Süper Ligi, 2015-2016 ve 2016-2017 sezonlarında Spor Toto Basketbol Ligi adı altında oynanırken, 2017-2018 sezonundan itibaren ise Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi olarak oynanmasına karar verilmiştir.

Basketbol Süper Ligi, 2019/2020, 2020/2021 ve 2021/2022 sezonlarında ING Basketbol Süper Ligi adı altında oynanmıştır.

Türkiye Sigorta ile yapılan üç yıllık anlaşma neticesinde Basketbol Süper Ligi’nin, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi adı altında oynanmasına karar verilmiştir.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE